patik11

patik11

Kucharz
[Przepisów: 6]

Książka Kucharska: Paszteciki w różnych odsłonach

Paszteciki z mięsem mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pożywna przystawka, idealna do barszczyku czerwonego, ale i na przekąskę stołu szwedzkiego :D

Paszteciki z mięsem mielonym

Składniki:

Paszteciki z mięsem mielonym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem mielonym
1.Przygotowanie farszu: mięso mielone (ja mielę sama ze świeżej wieprzowiny) przesmażamy na patelni na tłuszczu, doprawiamy do smaku (pieprz, sól, papryka ostra, pieprz cayenn, oregano, ewentualnie dodać przesmażoną cebulę). Mięso można ugotować i dopiero zmielić z przyprawami (jak na pasztet). 2.Następnie odsączamy mięso na sitku, aby tłuszcz za bardzo nie rozrzedził nam ciasta. Studzimy i dodajemy jajko, aby farsz stał się kleistą masą. 3.Przygotowanie ciasta: mąkę neleży przesiać przez sitko, dodać: pokruszone drożdże, startą na grubych oczkach tarki margarynę i masło, całe jajko i żółtko, szczyptę soli i śmietanę. 4.Składniki połączyć i dopiero zacząć wyrabiać ciasto, aż stanie się jednolitą masą. 5.Odstawić na ok.5 min. 6.Paszteciki: ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy każdą z nich na prostokąty (można odciąć wystające nieestetycznie fragmenty). 7.Nakładamy farsz, dość sporo, na jeden brzeg i zawijamy ciasto jak w makowcu (wcześniej posmarowane na brzegach białkiem). Można też zlepiać jak pierogi, ciasto idealnie się klei. 8.Kroimy wg uznania (krótkie, długie) i nacinamy delikatne kreseczki na wierzchu (dekoracja). 9.Przekładamy paszteciki na blachę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy ok. 30-40 min w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż do zrumienienia. 10.GOTOWE!!!!