Sposób przygotowania:
Paszteciki cioci Marysi
Mięso mielone wyrobić dokładnie z jajkami, odciśniętą bułką i przyprawami. Jeśli mięso jest zbyt rzadkie można dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Na stolnice wysypać mąkę, lekko posolić, dodać posiekaną margarynę i śmietanę. Szybko wyrobić ciasto i zostawić na około pół godziny by ciasto wyrosło. W zależności od mąki, jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać więcej śmietany.
Porcje ciasta rozwałkować na grubość około 1 cm. Pokroić w prostokąty około 10 cm x 5 cm. Na każdym kawałku nakładać po łyżce mięsnego farszu. Zwinąć ciasto, zlepić dokładnie i ułożyć na blasze. Znów zostawić na około 0,5 godziny by lekko wyrosły.
Jajko roztrzepać, posmarować nim każdy z pasztecików. Można posypać kilkoma ziarenkami całego kminku lub mielonym kminkiem. Piec w temp. 160 C przez około 45 minut. Ciasto powinno ładnie zrumienić się z każdej strony.
Po upieczeniu paszteciki przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Najlepiej smakują następnego dnia. Oczywiście można przygotowywać je w różnych kształtach np. pierożków. Wyśmienicie smakują z barszczem czerwonym. Smacznego!!
Porcje ciasta rozwałkować na grubość około 1 cm. Pokroić w prostokąty około 10 cm x 5 cm. Na każdym kawałku nakładać po łyżce mięsnego farszu. Zwinąć ciasto, zlepić dokładnie i ułożyć na blasze. Znów zostawić na około 0,5 godziny by lekko wyrosły.
Jajko roztrzepać, posmarować nim każdy z pasztecików. Można posypać kilkoma ziarenkami całego kminku lub mielonym kminkiem. Piec w temp. 160 C przez około 45 minut. Ciasto powinno ładnie zrumienić się z każdej strony.
Po upieczeniu paszteciki przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Najlepiej smakują następnego dnia. Oczywiście można przygotowywać je w różnych kształtach np. pierożków. Wyśmienicie smakują z barszczem czerwonym. Smacznego!!