jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta pokrzywowa na cieście francuskim

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Pokrzywa to samo zdrowie- najlepiej jeść ją od wczesnej wiosny do momentu gdy zakwitnie. Gdy się tylko chce, można z niej wyczarować cuda! Dziś polecam jej połączeniu z ciastem francuskim, filetem, boczkiem i oliwkami.

Tarta pokrzywowa na cieście francuskim Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tarta pokrzywowa na cieście francuskim

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 duże jajka do nadzienia,
  • 8 dag sera żółtego,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 litrowa miska młodych liści pokrzyw,
  • 0,5 filetu z kurczaka,
  • 5 dag boczku wędzonego,
  • 1 mały pomidor,
  • Kilka czarnych oliwek,
  • Ziołowa przyprawa do kurczaka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • jajko do smarowania ciasta,
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Tarta pokrzywowa na cieście francuskim

ETAP 1

Tarta pokrzywowa na cieście francuskim
Usmażone mięso studzimy

Fileta kroimy w kostkę i oprószamy ziołową przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso przysmażamy na oleju, zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 2

Tarta pokrzywowa na cieście francuskim
Ser, oliwki, boczek i pomidor rozdrabniamy

Oliwki przekrawamy na połowę. Pomidor kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w kostkę.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 3

Tarta pokrzywowa na cieście francuskim
Pokrzywę po zahartowaniu dokładnie odciskamy

Pokrzywę sparzamy, po czym hartujemy zimną wodą i dokładnie odsączamy z płynu. Po odciśnięciu drobno kroimy. Tak przygotowaną łączymy z dwoma jajkami, żółtym serem i śmietaną. Masę doprawiamy do smaku.

ETAP 4

Tarta pokrzywowa na cieście francuskim
Po rozwinięciu formujemy brzegi tarty

Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.

ETAP 5

Tarta pokrzywowa na cieście francuskim
Po nałożeniu wszystkich składników nadzienia wkładamy tartę do piekarnika

Na środek ciasta równomiernie wykładamy pokrzywową masę. Ma pokrzywę wykładamy oliwki, filet, boczek i pomidory.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną i się delikatnie zarumienią dopiekamy tatrę na funkcji „dół”. Gotową tatrę wyjmujemy. Przed podaniem oprószamy ją drobno posiekanym szczypiorkiem. Gotowe.