Sposób przygotowania:
Tarta pokrzywowa na cieście francuskimETAP 1

Fileta kroimy w kostkę i oprószamy ziołową przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso przysmażamy na oleju, zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 2

Oliwki przekrawamy na połowę. Pomidor kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w kostkę.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ETAP 3

Pokrzywę sparzamy, po czym hartujemy zimną wodą i dokładnie odsączamy z płynu. Po odciśnięciu drobno kroimy. Tak przygotowaną łączymy z dwoma jajkami, żółtym serem i śmietaną. Masę doprawiamy do smaku.
ETAP 4

Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
ETAP 5

Na środek ciasta równomiernie wykładamy pokrzywową masę. Ma pokrzywę wykładamy oliwki, filet, boczek i pomidory.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną i się delikatnie zarumienią dopiekamy tatrę na funkcji „dół”. Gotową tatrę wyjmujemy. Przed podaniem oprószamy ją drobno posiekanym szczypiorkiem. Gotowe.
SylaUla
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2