lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Paszteciki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tak mi się chciało kwaśnego, szukałam co tu zrobić i wpadłam na pomysł . Paszteciki z kapustą i grzybami och w końcu coś innego . Zabrałam się do roboty i są pyszne kwaskowe paszteciki .

Paszteciki z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto:
  • 2 jaja (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 3/4 łyżeczki soli

 

  • Na wierzch:
  • jajo 1 szt

 

  • Farsz:

 

  • kapusta kiszona 500 gram

 

  • grzyby leśne ( suszone 2 garście )

 

  • 2 łyżki keczupu

 

  • papryka czerwona mielona 1 łyżeczka

 

 

 

 

 

  • woda do podduszenia

 

  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • jajo do posmarowania pasztecików

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kapustą i grzybami
Do szklanki wlewamy połowę mleka dodajemy cukier drożdże mieszamy i rozpuszczamy , dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy roztrzepane jaja , rozpuszczone masło , resztę mleka i zaczyn z drożdży . Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na godzinę pod przykryciem. Farsz: Rozgrzewamy patelnie , wlewamy oliwę i wkładamy pokrojona drobno kapustę kiszoną . Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i dusimy. Po 40 minutach dodajemy keczup i paprykę mieloną nadal dusimy. Grzyby zalewamy wrzącą woda i zostawiamy na 30 minut. Myjemy grzyby i odciskamy z wody dodajemy do kapusty kiszonej , dalej dusimy . Kiedy kapusta zrobi nam się mleka dodajemy pieprz do smaku . Zakończenie: Wałkujemy ciasto , kładziemy farsz i zawijamy w rulonik. Kroimy na skos . Na blaszkę kładziemy papie do pieczenia i na niego kładziemy paszteciki. Rozbełtanym jajem smarujemy rogaliki i do pieca nagrzanego wkładamy. Pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach , podajemy z barszczem .
Paszteciki z kapustą i grzybami
Rozgrzewamy patelnie , wlewamy oliwę i wkładamy pokrojona drobno kapustę kiszoną i reszte sklądników .
Paszteciki z kapustą i grzybami
Wałkujemy ciasto , kładziemy farsz i zawijamy w rulonik. Kroimy na skos .
Paszteciki z kapustą i grzybami
Na blaszkę kładziemy papie do pieczenia i na niego kładziemy paszteciki.
Paszteciki z kapustą i grzybami
Rozbełtanym jajem smarujemy rogaliki i do pieca nagrzanego wkładamy.