Sposób przygotowania:
Paszteciki z kapustą i grzybami
Do szklanki wlewamy połowę mleka dodajemy cukier drożdże mieszamy i rozpuszczamy , dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy roztrzepane jaja , rozpuszczone masło , resztę mleka i zaczyn z drożdży . Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na godzinę pod przykryciem. Farsz: Rozgrzewamy patelnie , wlewamy oliwę i wkładamy pokrojona drobno kapustę kiszoną . Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i dusimy. Po 40 minutach dodajemy keczup i paprykę mieloną nadal dusimy. Grzyby zalewamy wrzącą woda i zostawiamy na 30 minut. Myjemy grzyby i odciskamy z wody dodajemy do kapusty kiszonej , dalej dusimy . Kiedy kapusta zrobi nam się mleka dodajemy pieprz do smaku . Zakończenie: Wałkujemy ciasto , kładziemy farsz i zawijamy w rulonik. Kroimy na skos . Na blaszkę kładziemy papie do pieczenia i na niego kładziemy paszteciki. Rozbełtanym jajem smarujemy rogaliki i do pieca nagrzanego wkładamy. Pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach , podajemy z barszczem .