msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Paszteciki z kapustą i grzybami.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne, krucho-drożdżowe paszteciki nadziane kapustą z grzybami są idealne do barszczyku na wigilię i nie tylko.

Paszteciki z kapustą i grzybami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paszteciki z kapustą i grzybami.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kapustą i grzybami.
Kapustę na farsz zaczęłam przygotowywać na 3 dni wcześniej. Wypłukałam ją, włożyłam do garnka, dodałam namoczone wcześniej grzyby, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, lubczyk i podlałam 2 szklankami wody, w której moczyły się grzyby. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju,dodałam do kapusty. Gotowałam do miękkości kapusty, dołożyłam powidła śliwkowe i chwilę pogotowałam razem, uważając by się nie przypaliła. Przez następne dwa dni zagotowywałam całość i chwilę razem gotowałam, aby smaki się przegryzły a kapusta nabrała pełnego aromatu. Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać ją nożem z masłem i pokruszonymi w palcach drożdżami. Wsypać sól, wbić 4 jajka i wlać śmietanę. Szybko zagnieść, aby ciasto miało jak najkrócej kontakt z ciepłymi dłońmi, dzięki temu rogaliki są kruchutkie. Odstawić ciasto do lodówki nakrywając je z wierzchu np. lnianą ściereczką na ok. 3 godziny. Ciasto po określonym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na 3 porcje. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o szer. ok.15 cm. Na środku wzdłuż nałożyć farsz z kapusty i grzybów i zwinąć całość w rulon. Brzeg, do którego zwijamy posmarować wzdłuż białkiem i lekko docisnąć, by ciasto się skleiło. Skleić też końce naszych rulonów i kroić ukośnie w poprzek na ok. 4-6 cm kawałki. Układać je na wyłożonych papierem do pieczenia blachach pozostawiając odstępy ok. 2-3 cm, pomiędzy pasztecikami. Wierzchy smarować rozmąconym żółtkiem wymieszanym z pozostałym ze sklejania ciasta białkiem. Posypać makiem. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut w termoobiegu. Paszteciki robiłam nieco grubsze i uzyskałam ok. 80 sztuk. Część córka zabrała na wigilię klasową a część przeznaczona była na wigilię. Nadmiar zamroziłam. Pysznie smakują z czerwonym barszczykiem.
Paszteciki z kapustą i grzybami.
Z wyrobionego,schłodzonego ciasta rozwałkowaćprostokąt i nałożyć farsz.
Paszteciki z kapustą i grzybami.
Ciasto zwinąć z farszem w rulon,skleić i pokroić na kawałki.
Paszteciki z kapustą i grzybami.
Paszteciki posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać makiem.