Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

SUPERPRZEPIS

Paszteciki z kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smakują wspaniale podane z czerwonym barszczem.

Paszteciki z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z kapustą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kapustą i grzybami
Suszone grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie osączamy grzyby zostawiając wywar. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy około pół szklanki wywaru z gotowania grzybów i gotujemy. Grzyby siekamy bardzo drobno i dodajemy do kapusty, mieszamy. Cebulkę siekamy, a następnie podduszamy na oleju i dodajemy do kapusty. Gotujemy do miękkości doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z kapusty odparowujemy sok tak, ze powinna nadawać się na farsz. Drożdże rozkruszamy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy, jajka, rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło i pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut, ponownie zagniatamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w długie paski o szerokości około 10 cm. Na środku układamy farsz i zwijamy ciasto w rulon i kroimy na kształt pasztecików. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy około 20 minut w temp. 160 stopni.
Paszteciki z kapustą i grzybami
Kapustę gotujemy z grzybami do miękkości.
Paszteciki z kapustą i grzybami
Ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Paszteciki z kapustą i grzybami
Na środek ciasta układamy kapustę i zwijamy w rulon.
Paszteciki z kapustą i grzybami
Rulon kroimy na kształt pasztecików, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.