Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Francuskie pierożki z mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste i szybkie danie na gorącą. Pierożki można przygotować nawet kiedy pojawią się niespodziewani gości.

Francuskie pierożki z mięsem i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuskie pierożki z mięsem i pieczarkami

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 średnie cebule
  • 30 dkg pieczarek
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Francuskie pierożki z mięsem i pieczarkami
Mięso pokroić na kawałki ok. 2cm. Usmażyć na oleju z solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć z cebulą. Mięso połączyć z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem. Razem podsmażyć. Ciasto rozłożyć i pokroić na kwadraty. Na każdym rozłożyć farsz i złożyć na trójkąty. Skleić jak pierogi. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni ok. 25 minut.
Francuskie pierożki z mięsem i pieczarkami
Ciasto francuskie tniemy na kwadraty i nakładamy farsz
Francuskie pierożki z mięsem i pieczarkami
po nałozeniu farszu składamy na trojkaty i lekko zgniatamy boki
Francuskie pierożki z mięsem i pieczarkami
z wierzchu możemy posmarowac bialkiem aby po upeiczeniu się błyszczały