rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Francuskie pizzerinki warzywno- rybne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Niekoniecznie na piątkową obiadokolację. Pizzerinki zawsze smakują wyśmienicie, a rybkę możemy zamienić na kurczaka.

Francuskie pizzerinki warzywno- rybne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuskie pizzerinki warzywno- rybne

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 1/4 papryki zielonej
  • 1/4 papryki żółtej
  • 6 sztuk pieczarek
  • 3 sztuki filetów z miruny
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka 3,2%
  • 20dkg sera żółtego w kawałku

Sposób przygotowania:

Francuskie pizzerinki warzywno- rybne
Pieczarki oraz paprykę myjemy i kroimy. Pieczarki w talarki, a paprykę w krótkie słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego odcinamy 2 tej samej wielkości kwadraty. Resztę ciasta dzielimy na 16 cienkich pasków, które dzielimy na pół. Każdy kwadrat obkładamy dookoła paskami i smarujemy rozmieszanym z mlekiem żółtkiem. Na każdy kwadrat nakładamy przygotowany wcześniej farsz. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach i posypujemy po wierzchu naszych pizzerinek. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, po czym skręcamy do 150st C i włączamy termoobieg. Wkładamy pizzerinki na około 5 minut. Po tym czasie z powrotem włączamy grzanie "góra- dół" i podwyższamy temp. do 180 st C. Pieczemy jeszcze ok 10-15 minut, w zależności od możliwości naszego piekarnika.
Francuskie pizzerinki warzywno- rybne
Z warzyw oraz syb przygotowujemy farsz do pizzerinek
Francuskie pizzerinki warzywno- rybne
Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów oraz 16 cienkich pasków
Francuskie pizzerinki warzywno- rybne
Na każdą posmarowaną jajkiem pizzerinkę nakładamy farsz