PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Francuskie trójkąty słodko-kwaśne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis na smaczny, niebanalny i bardzo szybki obiad!

Francuskie trójkąty słodko-kwaśne

Składniki:

Francuskie trójkąty słodko-kwaśne

 

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego Łowicz
  • 1 kawałek żółtego sera
  • 1 jajko
  • przyprawa uniwersalna

Sposób przygotowania:

Francuskie trójkąty słodko-kwaśne
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą uniwersalną i podsmażamy na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty o boku 10-12cm. Na środku każdego kładziemy porcję kurczaka, 1 łyżkę sosu słodko-kwaśnego Łowicz oraz odrobinę żółtego sera. Zewnętrzne krawędzie ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i zlepiamy formując kształt trójkąta. Brzegi dokładnie dociskamy i dodatkowo ugniatamy widelcem. Na koniec każdy trójkąt smarujemy po wierchu rozmąconym jajkiem, aby pięknie się zarumienił. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200st (termoobieg).