marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Francuskie trójkąty z musem serowo-ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Przekąski z francuskiego ciasta z dodatkami musów, kremów lub bitej śmietany można serwować na słodko lub słono, a nawet na ostro. Mnie najlepiej smakują paluchy kręcone z posypką sezamową oraz gniazdka francuskie z pieczarkami.

Francuskie trójkąty z musem serowo-ziołowym

Składniki:

Francuskie trójkąty z musem serowo-ziołowym

ciasto francuskie,serki, warzywa, zioła,przyprawy,tłuszcz

  • 500 g. ciasta francuskiego mrożonego,
  • 2 średnie pudełka serka kremowego,(ok. 200 g),
  • 6 trójkącików serka topionego naturalnego,
  • pęczek szczypiorku,
  • po szczypcie różnych ziół świeżych lub suszonych,np. natka pietruszki, bazylia, zioła prowansalskie,
  • szczypta soli morskiej,
  • białko do posmarowania,
  • biały sezam lub czarnuszka do posypania,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego lub cytrynowego,
  • mąka do podsypania,
  • łyżka oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Francuskie trójkąty z musem serowo-ziołowym
Ciasto francuskie wyjąć, rozmrozić i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i radełkiem wykroić trójkąty o średnicy 6*6 cm. oraz piec 15-20 min. w temp. 200 st. C Mus sporządzić z kremowego serka oraz topionego- oba te serki po wypakowaniu ze sreberek i pudełka zmiksować wraz z dodatkiem pęczka umytego i siekanego szczypiorku oraz dodatku różnych ziół świeżych lub suszonych oraz szczypty soli morskiej i pieprzu kajeńskiego lub cytrynowego jak ktoś nie lubi lub nie może używać ostrych przypraw. Zmiksowaną masę przełożyć do tulejki z brystolu i wyciskać na upieczone i ostudzone trókątne ciasteczka francuskie oraz nakryć masę drugim takim trókątem. Podawać przekąski na półmisku.

pieczenie