Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Francuskie zawijaski z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Francuskie zawijaski z boczkiem, żurawiną i serem feta.

Francuskie zawijaski z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie zawijaski z boczkiem

 

  • 10 dkg wędzonego boczku
  • ok. 10 cm kawałek białej części pora
  • 135 g (pół opakowania) sera feta
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • świeżo zmielony pieprz - wg uznania
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
  • ok. 30 g żółtego sera
  • 1 duża szczypta suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Francuskie zawijaski z boczkiem
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Jak boczek jest tłusty, nie potrzeba dodatkowego tłuszczu do smażenia. Ja użyłam chudego boczku i dlatego dodałam do smażenia odrobinę oleju. Boczek zrumienić. Por oczyścić, pokroić w półplasterki, dodać do zrumienionego boczku. Wymieszać i smażyć chwilę, aż por się zeszkli. Do boczku z porem dodać suszoną żurawinę i ser feta. Dodać też trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, tymianek i mieloną paprykę. Wymieszać, smażyć, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i lekko odparuje. Ciasto francuskie rozwinąć (użyłam nie mrożonego), rozłożyć na nim przygotowany, przestudzony farsz. Zwinąć w roladę i kroić plastry 3-4 cm grubości. Każdy plaster lekko spłaszczyć, ułożyć na natłuszczonej blasze. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na zawijaskach. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blaszkę z zawijaskami wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zawijaski piec ok. 15 minut.
Francuskie zawijaski z boczkiem
Pokrojony w kostkę wędzony boczek rumieniony na patelni.
Francuskie zawijaski z boczkiem
Ser feta i żurawina dodane do boczku z porem.
Francuskie zawijaski z boczkiem
Przygotowany farsz rozłożony na cieście francuskim.
Francuskie zawijaski z boczkiem
Zawijaski ułożone na blasze i posypane tartym żółtym serem.

Tagi:

sery ciasto ser