Sposób przygotowania:
Francuskie zawijaski z boczkiem
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Jak boczek jest tłusty, nie potrzeba dodatkowego tłuszczu do smażenia. Ja użyłam chudego boczku i dlatego dodałam do smażenia odrobinę oleju. Boczek zrumienić. Por oczyścić, pokroić w półplasterki, dodać do zrumienionego boczku. Wymieszać i smażyć chwilę, aż por się zeszkli. Do boczku z porem dodać suszoną żurawinę i ser feta. Dodać też trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, tymianek i mieloną paprykę. Wymieszać, smażyć, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i lekko odparuje. Ciasto francuskie rozwinąć (użyłam nie mrożonego), rozłożyć na nim przygotowany, przestudzony farsz. Zwinąć w roladę i kroić plastry 3-4 cm grubości. Każdy plaster lekko spłaszczyć, ułożyć na natłuszczonej blasze. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na zawijaskach. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blaszkę z zawijaskami wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zawijaski piec ok. 15 minut.