Sposób przygotowania:
Frankfurterki w cieście schowane
Mąkę przesiać do miski. W osobnej misie drożdże wymieszać z cukrem (około 1 - 1,5 łyżki). Gdy ładnie się połączą dodać do nich całe jajko, żółtko, mleko i olej - wymieszać. W mące zrobić dołek i dodać drożdże i sól. Wymieszać. Zarobić ciasto i zostawić na około 30minut do wyrośnięcia (czas może ulec zmianie - trzeba obserwować ciasto).
W tym czasie podzielić każdą z kiełbasek na dwie części. Gdy już ciasto wyrośnie rozwałkować je, podzielić na trójkąty i każdy posmarować ketchupem, położyć plasterek sera i kiełbaskę i ogórek. Zawinąć. Wierzch posypać delikatnie solą prowansalską i zapiekać w piekarniku w 170 stopniach przez około 20-25 minut, do chwili aż się ładnie zarumienią.
Podawać gorące z musztardą, ketchupem lub innym dodatkiem wedle uznania.
W tym czasie podzielić każdą z kiełbasek na dwie części. Gdy już ciasto wyrośnie rozwałkować je, podzielić na trójkąty i każdy posmarować ketchupem, położyć plasterek sera i kiełbaskę i ogórek. Zawinąć. Wierzch posypać delikatnie solą prowansalską i zapiekać w piekarniku w 170 stopniach przez około 20-25 minut, do chwili aż się ładnie zarumienią.
Podawać gorące z musztardą, ketchupem lub innym dodatkiem wedle uznania.