Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Fritatta groszkowo-pomidorowa

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dotychczas, moja ulubiona, byla fritatta z ryba - pora na zmiany.

Fritatta groszkowo-pomidorowa

Składniki:

Fritatta groszkowo-pomidorowa

 

  • 5 jaj,
  • pol szklanki rozmrozonego groszku,
  • pól duzej papryki,
  • duza cebula,
  • 7 lyzek jogurtu naturalnego,
  • 2 zabki czosnku,
  • 1 duzy pomidor,
  • oliwa do smazenia,
  • sól, pieprz, cukier (plaska lyzeczka), papryka, curry, galka muszk.,vegeta, oregano

Sposób przygotowania:

Fritatta groszkowo-pomidorowa
Warzywa obrac, umyc i osuszyc.  Cebule, pomidora i papryke pokroic w kostke. Czosnek albo przecisnac przez praske albo drobno posiekac. Na patelni rozgrzac tluszcz i wrzucic cebule z papryka,posypac cukrem, sola i pieprzem, wymieszac, chwile podsmazyc, po czym dodac czosnek i groszek, podsmazac nastepne kilka minutJaja roztrzepac, wymieszac z jogurtem i dobrze doprawic. Na patelni rozgrzac tluszcz i wrzucic cebule z papryka,posypac cukrem, sola i pieprzem, wymieszac, chwile podsmazyc, po czym dodac czosnek. Na otluszczona blache, wylozyc podsmazone warzywa i zalac masa jogurtowo-jajeczna, posypac pokrojonymi pomidorami i posypac oregano. Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac ok 30 minut w temp 180 stopni.

Tagi:

pomidory