Sposób przygotowania:
Frittata z brokułem, fetą i pomidorkami
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, u mnie okrągłe naczynie szklane o średnicy 22 cm we dnie.
W naczyniu rozłożyć ugotowane różyczki brokuła. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Pokrojony ser i pomidorki koktajlowe ułożyć pomiędzy różyczkami brokuła. Do miski wbić jajka.
Dodać mleko, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pieprz do smaku, soli nie dajemy bo ser jest słony.
Wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Jajeczną masą zalać składniki w naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa całkowicie się zetnie ok 35 minut, funkcja termoobieg.
W naczyniu rozłożyć ugotowane różyczki brokuła. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Pokrojony ser i pomidorki koktajlowe ułożyć pomiędzy różyczkami brokuła. Do miski wbić jajka.
Dodać mleko, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pieprz do smaku, soli nie dajemy bo ser jest słony.
Wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Jajeczną masą zalać składniki w naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa całkowicie się zetnie ok 35 minut, funkcja termoobieg.
Magdalena88
Jagodowa