Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Frittata z kiełbasą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Sycący i szybki obiad z tego co akurat znajdziemy w lodówce, kiełbasę można zastąpić szynką lub pieczonym mięsem, groszek zamienić na kukurydzę itd.

Frittata z kiełbasą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata z kiełbasą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Frittata z kiełbasą i pieczarkami
Cebulę pokroić drobno, kiełbasę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na patelnię (najlepiej taką, którą można wstawić do piekarnika). Przesmażyć i zdjąć na talerz.

Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone pieczarki, smażyć, aż odparują.

W międzyczasie odsączyć groszek, ser (miałam pokrojony w plastry) podzielić. 3 plastry przekroić na 4 i odłożyć, resztę pokroić w kostkę. Mleko wlać do kubka, dodać przyprawy, wymieszać, wbić jajka i dokładnie roztrzepać, odparowane pieczarki wymieszać z kiełbasą, groszkiem i pokrojonym w kostkę serem.

Zalać jajkami. Smażyć na małym ogniu ok 5 minut, następnie rozłożyć na wierzchu ser i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.  
Frittata z kiełbasą i pieczarkami
kiełbasę i cebulę pokroić, przesmażyć napatelni
Frittata z kiełbasą i pieczarkami
pieczarki umyć, pokroić w kawałki, przesmażyć i odparować
Frittata z kiełbasą i pieczarkami
mleko wymieszać z przyprawami, dodać jajka i roztrzepać
Frittata z kiełbasą i pieczarkami
wszystkie składniki na patelni zalać jajkami, podsmażyć i zapiec