ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Frykadelki tatarskie z porem i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja propozycja na ciepłą obiadokolację. Wystarczy kilka chwil i posiłek gotowy. Bardzo smaczne danie. Polecam.

Frykadelki tatarskie z porem i pomidorem

Składniki:

Frykadelki tatarskie z porem i pomidorem

 

  • 170 g metki tatarskiej - surowej kiełbaski
  • por - biała część
  • 2 pomidory malinowe
  • garść pestek słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Frykadelki tatarskie z porem i pomidorem

ETAP 1:

Z kiełbaski zdjąć osłonkę. Ugnieść mięso i uformować małe kulki. Obsmażyć na maśle. Pora umyć, osuszyć i pokroić w ok 4 cm kawałki.

Z patelni wyjąć kulki i na tym samym tłuszczu obsmażyć pora. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i dodać do pora. Dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać odłożone frykadelki. Delikatnie posolić i dodać szczyptę pieprzu.

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Gotowe danie przełożyć na talerze i posypać pestkami słonecznika.

Smacznego.