czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Frykadelki w sosie grzybowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczne zraziki w nieco zmienionej postaci.

Frykadelki w sosie grzybowym

Składniki:

Frykadelki w sosie grzybowym

 

  • FRYKADELKI:
  • 1/2kg mięsa mielonego,
  • 8 cienkich plasterków boczku wędzonego,
  • łyżeczka musztardy,
  • bułka,
  • jajko,
  • trochę mąki,
  • sól, pieprz.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Frykadelki w sosie grzybowym
1. Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. 2. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, doprawić i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8-10cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć 2 plastry boczku, posmarować musztardą, zwinąć, obtoczyć w mące i obsmażyć. 3. Zraziki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać drobno pokrojone grzyby, kostkę, posolić i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 20 min. Zaprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu.