Sposób przygotowania:
Frykandele śledziowe
Przygotowanie:
Filety śledziowe wymoczone,mięso wołowe i ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Cebulę dobrze posiekać i udusić na maśle.Do zmielonej masy dodać cebulę i żółtka,doprawić do smaku solą i pieprzem,po czym dobrze wyrobić na jednolitą masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego,tzw.Frykandele.Smaży się je na maśle na kolor rumiany.
Sos:
Cukier wsypuje się do żelaznego rondla,aby się skarmelizował.Do karmelu dodaje się ocet winny.Gdy cukier roztopi się w occie,dodać rosół i rodzynki zagotować.Z mąki i masła przygotować zasmażkę rumianą,którą należy rozprowadzić rosołem,połączyć z sosem i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu.Gotowy sos posolić do smaku.
Gorące frykandele polać sosem i natychmiast podawać.Danie to można uzupełnić wypieczonym ryżem z zieloną sałatą lub sałatką z pomidorów.W czasie spożywania posiłków Szwedzi popijają zimne mleko.
Filety śledziowe wymoczone,mięso wołowe i ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Cebulę dobrze posiekać i udusić na maśle.Do zmielonej masy dodać cebulę i żółtka,doprawić do smaku solą i pieprzem,po czym dobrze wyrobić na jednolitą masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego,tzw.Frykandele.Smaży się je na maśle na kolor rumiany.
Sos:
Cukier wsypuje się do żelaznego rondla,aby się skarmelizował.Do karmelu dodaje się ocet winny.Gdy cukier roztopi się w occie,dodać rosół i rodzynki zagotować.Z mąki i masła przygotować zasmażkę rumianą,którą należy rozprowadzić rosołem,połączyć z sosem i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu.Gotowy sos posolić do smaku.
Gorące frykandele polać sosem i natychmiast podawać.Danie to można uzupełnić wypieczonym ryżem z zieloną sałatą lub sałatką z pomidorów.W czasie spożywania posiłków Szwedzi popijają zimne mleko.