IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Fuga 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto kruche z kremem budyniowym i wiśniami - bardzo słodkie :)

Fuga 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fuga 2

 

  • CIASTO:
  • 450 gram mąka pszenna ,
  • 230 gram masło ,
  • 6 łyżek cukier puder ,
  • 2 szt jaja ,
  • 50 ml mleko ,
  • MASA:
  • 250 gram powidła wiśniowe ,
  • 2 szt budyń waniliowy ,
  • 500 ml mleko ,
  • 250 gram masło ,
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Fuga 2
Dzień wcześniej warto przygotować budyń z 2 opakowań wg. wskazówek z opakowania. Dnia kolejnego pieczemy dwa placki kruche (prostokątne): Mąkę i cukier wysypujemy na stolnicę formując kopczyk, na górze robimy dołek i wbijamy jajka, mleko oraz pokrojone w kostki schłodzone masło. Wszystko razem siekamy nożem lub specjalnym siekaczem, tak aby składniki się połączyły, na koniec szybko zgniatamy na jednolitą masę, zawijamy w woreczek i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 równe części i pieczemy dwa prostokąty, które przed wypiekiem warto nakłuć widelcem aby równo wyrosło. Czas pieczenia 20 minut w 200 stopniach. Jak kruche płaty ostygną, jeden z nich smarujemy obficie konfiturą wiśniową. Następnie miksujemy budyń z miękkim masłem i wykładamy na wiśnie. Całość przykrywamy drugim plackiem i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej kroić po upływie ok 10 godzin jak ciasto kruche trochę zmięknie. Smacznego
Fuga 2
Mąkę i cukier wysypujemy na stolnicę formując kopczyk, na górze robimy dołek i wbijamy jajka
Fuga 2
Wszystko razem siekamy nożem lub specjalnym siekaczem
Fuga 2
Jeden placek po ostudzeniu smarujemy obficie konfiturą wiśniową.
Fuga 2
Następnie miksujemy budyń z miękkim masłem i wykładamy na wiśnie.

Tagi:

ciasto