kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

fusilli bianco z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna orzechowo-łososiowa pasta w kremowym białym sosie!!

fusilli bianco z łososiem

Składniki:

fusilli bianco z łososiem

 

  • opakowanie makaronu fusilli
  • 4 ząbki marynowanego czosnku w oliwie
  • pół poszatkowanej drobno cebuli
  • pół kieliszka białego wina półwytrawnego
  • 10 dag sera pecorino, startego na tarce
  • opakowanie orzechowego twarożku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • kawałek ok. 10 dag sera rambol z orzechami
  • garstka posiekanych orzeszków pinii
  • 10 dag wędzonego na zimno łososia
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

fusilli bianco z łososiem
Ze słoiczka z czosnkiem podbieramy łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulkę nie dopuszczając do zezłocenia!! Dodajemy posiekany czosnek, zalewamy winem i na małym gazie czekamy aż odparuje do 1/3 objętości. Wlewamy śmietankę, dodajemy ser Rambol, twarożek orzechowy i orzeszki pinii. Nie zagotowujemy sosu a jedynie redukujemy go około 10 min na wolnym ogniu do lekkiego zgęstnienia. makaron gotujemy al dente. Danie podajemy polane sosem śmietanowo-orzechowym, na górze układamy porwane artystycznie w strzępki kawałeczki łososia, posypujemy natka i serem pecorino. Pyszne-:)

Tagi:

makaron sery ser