darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Fusilli grzyby, oliwki, szynka i inne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiany w moim domu makaron

Fusilli grzyby, oliwki, szynka i inne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fusilli grzyby, oliwki, szynka i inne

 

  • 2 garście suszonych grzybków
  • 1 kostka grzybowa
  • 100 gram szynki szwarcwaldzkiej
  • kilka oliwek
  • 3-4 pomidory suszone
  • kawałeczek ostrego pleśniaka
  • 100 gram makaronu fusilli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka posiekanego estragonu
  • 1 opakowanie śmietanki 30 %
  • łyżeczka masła
  • odrobina mąki
  • łyżka stratego parmezanu
  • przyprawy: pieprz, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra

 

 

Sposób przygotowania:

Fusilli grzyby, oliwki, szynka i inne
Grzyby zalewamy wodą w towarzystwie kostki i gotujemy, potem wyciągam grzybki i siekam, wrzucam do garnka. Na patelnię wrzucamy pokrojoną szynkę (bez tłuszczu) i podsmażamy, dodajemy do garnka. Oliwki , pomidorki kroimy w plasterki. Pleśniaka rozdrabniamy. Makaron wstawiamy w nieosolonej wodzie (sos będzie słony). Szczypior i estragon dodajemy do grzybów razem z oliwkami, szynką, śmietanką i pleśniakiem. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy do sosu. Doprawiamy. Nie używamy soli!!!!Makaron wykładamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
Fusilli grzyby, oliwki, szynka i inne
na patelni podsmażamy szynkę. Jest dość tłusta, więc podsmażam ją bez niczego
Fusilli grzyby, oliwki, szynka i inne
Kroimy ser, oliwki, pomidory, estragon i szczypiorek
Fusilli grzyby, oliwki, szynka i inne
do sosu dodajemy śmietanę. Ważne, żeby się zagęścił
Fusilli grzyby, oliwki, szynka i inne
przyprawy dodają aromatu, nie używamy soli!!!