anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Fusilli rigati z szynką wieprzową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fasola i makaron - smakowity duet

Fusilli rigati z szynką wieprzową

Składniki:

Fusilli rigati z szynką wieprzową

 

  • 300 g makaronu fusilli rigati (makaron w kształcie sprężynek)
  • 400 g pomidorów w całości pelati (w puszce)
  • 150 g szynki wieprzowej
  • 200 g fasoli cannellini (w puszce)
  • 100 g fasoli czerwonej (w puszce)
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki oregano
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Fusilli rigati z szynką wieprzową
- Na patelni z 2 łyżkami oliwy, posiekanym czosnkiem i cebulą, podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową tak długo aby była miękka - nie trwa to dłużej niż do 15 minut.
- Gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Odsączamy.
- Gdy mięso już miękkie, wlewamy na patelnię całą puszkę pomidorów pelati w całości, lekko je rozdrabniając łyżką bądź widelcem. Czekam kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy fasolę, natkę posiekaną pietruszki, oregano i sól oraz pieprz.
- Makaron wrzucamy do sosu i lekko mieszamy. Podajemy w ciepłych talerzach lub miseczkach.
Bon appetito!

Tagi:

makaron szynka