iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Fusilli z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dalej brniemy w dynie. O tej porze roku jest dorodna tania i bardo smaczna. Wykorzystujmy ją w kuchni jak możemy. U nas tym razem fusilli z kosteczkami pomarańczowej dyni. Smaczny i szybki obiad.

Fusilli z dynią

Składniki:

Fusilli z dynią

 

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

 

  • 1/2 szklanki białego wina

 

  • 1/2 szklanki bulionu

 

  • chilli

 

  • makaron fusilli

Sposób przygotowania:

Fusilli z dynią
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w równe kostki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy posiekana cebulę i czosnek. Dodajemy kosteczki dyni. Smażymy.

Po kilku minutach lekko podlewamy białym winem. Dusimy. Dodajemy odrobinę bulionu - dalej dusimy. Doprawiamy chilli, imbirem, sola i pieprzem do smaku. Kiedy dynia zmięknie łączymy ją z wcześniej ugotowanym makaronem. Podajemy.

Tagi:

dynia