olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Makaron z dynią i szpinakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 280
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Iście jesienne danie. Słodki posmak dyni, szpinak i ostra nuta czosnku w połączeniu z makaronem to niebo w gębie! Pomysł autorski.

Makaron z dynią i szpinakiem

Składniki:

Makaron z dynią i szpinakiem

 

  • 30 dag dyni bez skóry i pestek (u mnie odmiana Hokkaido),
  • 30 dag świeżego szpinaku,
  • 25 dag makaronu wstążka (u mnie wstążka ząbkowana),
  • duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki drobno startego, wędzonego sera,
  • łyżka masła,
  • ok. 50 ml wody (opcjonalnie),
  • niewielka ilość oleju (do posmarowania patelni),
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron z dynią i szpinakiem
1. Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Szpinak umyć, osuszyć, a następnie usunąć łodyżki i zanurzyć na ok. 30 sek we wrzątku, dokładnie odsączyć, odcisnąć i posiekać. 2. Patelnię posmarować cienką warstwą oleju (np. za pomocą silikonowego pędzelka), dobrze ją rozgrzać, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę dynię, prażyć ok. 2 minut na wolnym ogniu. 3. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać, dodać do podprażonej dyni wraz z łyżką masła, dokładnie mieszając. 4. Do zawartości patelni dodać posiekany szpinak, wymieszać, jeżeli to konieczne podlać niewielką ilością wody (ok. 50 ml - 3 łyżki) i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (ok. 12-15 minut). 5. Gdy dynia ze szpinakiem się duszą, ugotować makaron w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu (al dente), odsączyć. 6. Dynię z czosnkiem i szpinakiem doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odsączony makaron, połączyć (tak, by każda wstążka makaronu była oblepiona sosem, który się wytworzył). 7. Gorący makaron wykładać na talerze, posypać tartym, wędzonym serem. Od razu podawać.