jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Galareta drobiowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Danie z kawałków gotowanego mięsa drobiowego z dodatkiem warzyw w galarecie:)

Galareta drobiowa

Składniki:

Galareta drobiowa

 

  • 1½ kg kurczaka lub udek drobiowych
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 słoik konserwowej marchewki z groszkiem
  • 1 paczka żelatyny (3 dag)
  • 3-4 kostki bulionowe drobiowe
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Galareta drobiowa
Mięso oczyścić, podzielić na porcje i zalać wodą, na tyle, aby je przykryła, około 2 - 2½ litra.
Marchew, pietruszkę i cebulę obrać, a następnie dodać do mięsa, dołożyć kostki bulionowe, przyprawić szczyptą pieprzu i gotować pod przykryciem około 1-1½ godziny.
Po ugotowaniu mięso i włoszczyznę wyjąć, a wywar przecedzić.
Odmierzyć około 1½ litra wywaru i do jeszcze ciepłego dodać żelatynę i mieszać dopóki żelatyna się rozpuści.
Mięso obrać ze skóry, z kości i pokroić na kawałki.
Konserwową marchew z groszkiem odcedzić.
Na dnie przygotowanych foremek poukładać mięso i marchewkę z groszkiem i zalać wywarem, tak aby przykrył mięso i warzywa, przemieszać i wstawić do lodówki do zastygnięcia.