Sposób przygotowania:
Galareta wieprzowo- drobiowa
Mięso oczyszczamy i przekładamy do garnka. Dodajemy przyprawy( pieprz ziarnisty, liść laurowy) i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 2 godziny. Następnie dodajemy wcześniej oczyszczone warzywa i dalej gotujemy. Po około 30- 40 minutach wywar przecedzamy. Mięso oddzielamy od kości. Warzywa dowolnie kroimy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki lub plasterki. Wywar doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy roztarty czosnek. Na dno miseczek lub foremek wykładamy pokrojone warzywa, jajka i mięso. Zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Jeśli obawiamy się, że galareta się nie zsiądzie, możemy dodać żelatynę. Do galarety można dodać również groszek konserwowy. Ja nie dodaję, ponieważ domownicy za nim nie przepadają.