Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Galareta wieprzowo- drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie może jej zabraknąć w moim domu. Impreza bez niej to nie impreza.Kojarzy mi się troszeczkę z "imieninami u cioci",ale i tak ją uwielbiam.

Galareta wieprzowo- drobiowa

Składniki:

Galareta wieprzowo- drobiowa

 

Sposób przygotowania:

Galareta wieprzowo- drobiowa
Mięso oczyszczamy i przekładamy do garnka. Dodajemy przyprawy( pieprz ziarnisty, liść laurowy) i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 2 godziny. Następnie dodajemy wcześniej oczyszczone warzywa i dalej gotujemy. Po około 30- 40 minutach wywar przecedzamy. Mięso oddzielamy od kości. Warzywa dowolnie kroimy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki lub plasterki. Wywar doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy roztarty czosnek. Na dno miseczek lub foremek wykładamy pokrojone warzywa, jajka i mięso. Zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Jeśli obawiamy się, że galareta się nie zsiądzie, możemy dodać żelatynę. Do galarety można dodać również groszek konserwowy. Ja nie dodaję, ponieważ domownicy za nim nie przepadają.