szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

galaretka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

jest to smaczna galareta z drobiu wykonana bez dodatku żelatyny

galaretka z kurczaka

Składniki:

galaretka z kurczaka

 

 

  • 3 jajka gotowane na twardo
  • puszka groszku zielonego konserwowego
  • pół marchewki gotowanej
  • 7 średnich pieczarek
  • 1 ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

galaretka z kurczaka
skrzydełka zalewamy wodą tylko tak,aby je przykryły.Dodajemy liść laurowy,4ziela angielskie,ząbek czosnku,odrobinę pieprzu,małą marchewkę obraną ze skórki.Przykrywamy i gotujemy około 40 minut,aż mięso będzie się "rozpadać".Wyjmujemy marchewkę,ząbek czosnku,wyławiamy liść i kulki ziela. Mięso obieramy z kostek i skórek.Obrane mięso wrzucamy jeszcze raz do tej wody,w której gotowaliśmy je wcześniej i zagotowujemy jeszcze raz przez około 15 minut. W oddzielnym garnuszku zalewamy wrzącą wodą pieczarki i gotujemy je około 8minut.W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo.W cztery nieduże miseczki - salaterki, wkładamy groszek,krojone jajko na twardo,pieczarki i marchewkę.Wyławiamy mięso z garnka i nakładamy do miseczek z "farszem".Napełnione miseczki zalewamy wodą z garnuszka.Czekamy aż ostygną.Wkładamy do lodówki na około 24godziny.Całość tężeje i jest gotowa do spożycia.Smacznego!