Sposób przygotowania:
Galareta z drobiu po cypryjsku
Nogi z kurczaka myjemy, zalewamy zimna wodą, solimy i gotujemy, aż będzie prawie miękkie i dodajemy oczyszczona i umyta paprykę, liście laurowe i rozmaryn, po czym gotujemy jeszcze przez jakieś 10 minut. Następnie studzimy, obieramy mięso i miksujemy razem z papryka malakserem na gładką masę. Sok z cytryny i pomarańczy oraz ocet winny wlewamy do masy, doprawiamy sola i pieprzem. 1 szklankę wywaru odcedzamy, doprowadzamy do wrzenia i zalewamy w kubku żelatynę. Dodajemy do masy mięsnej i po wymieszaniu wlewamy do miseczek. Studzimy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ozdabiamy plasterkami cytryny i pomarańczy, oraz koperkiem i majonezem. Podawać z pieczywem i ewentualnie z ketchupem.
![Galareta z drobiu po cypryjsku Galareta z drobiu po cypryjsku](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/galareta-z-drobiu-po-cypryjsku-48290.jpg)
![Galareta z drobiu po cypryjsku Galareta z drobiu po cypryjsku](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/galareta-z-drobiu-po-cypryjsku-48291.jpg)
marietta