thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Galareta z kurczakiem i sojowym smakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakowita galareta z kurczakiem, jajkiem i warzywami na bazie aromatycznego bulionu doprawionego sosem sojowym

Galareta z kurczakiem i sojowym smakiem

Składniki:

Galareta z kurczakiem i sojowym smakiem

 

  • 1.5 litra wody
  • 2 kostki bulionowe drobiowe
  • 2 liście laurowe i 4 kulki ziela ang.
  • 5 podudzi z kurczaka (pałki)
  • włoszczyzna ( w tym dwie marchewki, por, seler, pietruszka)
  • mała puszka groszku zielonego
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • pieprz
  • 6 - 8 łyżek sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • żelatyna
  • podawać z octem lub cytryną oraz majonezem

Sposób przygotowania:

Galareta z kurczakiem i sojowym smakiem
Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz duże kawałki selera, pora i pietruszki. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Rosół przelać na sicie. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Mięso oddzielić od kości, pokroić nożem. Groszek odcedzić z zalewy. Do kilku miseczek ( ja zrobiłam 6) lub dwóch dużych naczyń włożyć plasterki jajka, plasterki marchewki, natkę pietruszki, kawałki mięsa i groszek. Resztę warzyw można wykorzystać do farszu na pierogi np;) Rosół przyrządzić z żelatyną wg przepisu / proporcji podanych z tyłu opakowania. Ja dodałam 7 łyżeczek. Bulion rozlać do miseczek. Odstawić do stężenie w temp pokojowej, a potem można schować do lodówki. Podawać z octem lub sokiem z cytrynki oraz z majonezem.