Sposób przygotowania:
Galareta z nóżek kurczaka
Kurczaka umyć i zalać wodą, dorzucić listki laurowe, ziarenka ziela i zaczą gotować. Wszystkie warzywa umyć i obrać, ale nie kroić! Ddo garnka z kurczakiem odać marchewkę, pietruszkę, selera i pora i gotować pod przykryciem ok 2 godziny. Dorzucić zielony groszek (mrożony) i gotować jeszcze ok 15 minut. Po ugotowaniu przecedzić. Wywar zostawic w garnku. Zostawić tylko kurczaka, marchewkę i groszek, resztę wyrzucić.Kurczaka obrać- wyrzucić skórę i kości, a mięso pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do wywaru w garnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wcisnąć czosnek i doprawić majerankiem (dużą ilością majeranku). Zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać żelatynę rozpuszczoną w połowie szklanki wody. Dokładnie wymieszać i już nie gotować! Troszkę przestudzić- w tym czasie przygotowac pojemniczki na galaretę. Ja wykorzustuję plastikowe pojemniki po serkach homogenizowanych, śmietanach itp. Do dokładnie wymytych pojemniczków, włożyć kilka plasterków marchewki i parę ziarenek groszku. Do każdego pojemnika wlewać galaretę z garnka. Można jeszcze powrzucać po kilka groszków i po plasterku marchewki na wierzch.Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Podawać z cytryną
eluchap