Sposób przygotowania:
Ryba w galarecie faszerowana grzybami i rodzynkamiFiletowanie
Ryby należy rozciąć na duży filet, aby powstał duży płat bez ości.
Przygotowanie farszu
Grzyby i rodzynki parzymy, w paski kroimy grzyby i dodajemy do odcedzonych rodzynek. Pokrojoną w piórka cebulę szklimy, dodajemy do reszty. Solimy, pieprzymy, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz koper. Mieszamy farsz.
Faszerowanie
Farsz nakładamy w rybę i składamy, zawijamy w gazę i wiążemy nitką.
Gotowanie
Do wywaru wrzucamy ryby i gotujemy 20 minut. Następnie wyjmujemy, odwijamy i studzimy.
Układanie na półmisku
Jedną z ryb układamy na półmisku pokrojoną natomiast drugą w całości. Następnie przecedzamy wywar i zostawiamy 3 szklanki, w nim rozpuszczamy żelatynę, dodajemy ocet winny. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Zalewamy żelatyną rybki, dekorujemy orzechami, rodzynkami oraz kiełkami rzodkiewki. Chłodzimy.