jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Galareta z wieprzowych ratek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubimy w domu takie galarety wieprzowe, czasem robię mieszane z kolanka cielęcego jak dostane takie w sklepie.

Galareta z wieprzowych ratek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Galareta z wieprzowych ratek

 

Sposób przygotowania:

Galareta z wieprzowych ratek
Ratki wieprzowe dokładnie opłukać, powinny być dobrze sparzone i wyczyszczone, aby nie było sierści widocznej. Można podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około trzy godziny. Dodać liść, ziele angielskie i posolić do smaku.

Gotować do momentu aż mięso będzie odchodziło od kości. Następnie ugotowane przecedzić przez sitko i obrać ratki. Mięso pobrane i pokrojone włożyć do miseczek małych lub jednej większej.

Zalać przestudzonym wywarem i włożyć do lodówki aby stężało.

Podawać przyprawione octem i pieprzem z chlebkiem. Smacznego :) 
Galareta z wieprzowych ratek
Ratki opłukać i obgotować, wylać wodę i jeszcze raz przepłukać zalać czystą wodą
Galareta z wieprzowych ratek
Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin, posolić do smaku
Galareta z wieprzowych ratek
Poobierać ratki od kości z mięsa i skórki
Galareta z wieprzowych ratek
Płyn, czyli rosół przelać przez sito do miski lub mniejszych foremek, dodać mięso poodcinane
Galareta z wieprzowych ratek

Tagi:

przystawka