Sposób przygotowania:
Galareta z wieprzowych ratek
Ratki wieprzowe dokładnie opłukać, powinny być dobrze sparzone i wyczyszczone, aby nie było sierści widocznej. Można podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około trzy godziny. Dodać liść, ziele angielskie i posolić do smaku.
Gotować do momentu aż mięso będzie odchodziło od kości. Następnie ugotowane przecedzić przez sitko i obrać ratki. Mięso pobrane i pokrojone włożyć do miseczek małych lub jednej większej.
Zalać przestudzonym wywarem i włożyć do lodówki aby stężało.
Podawać przyprawione octem i pieprzem z chlebkiem. Smacznego :)
Gotować do momentu aż mięso będzie odchodziło od kości. Następnie ugotowane przecedzić przez sitko i obrać ratki. Mięso pobrane i pokrojone włożyć do miseczek małych lub jednej większej.
Zalać przestudzonym wywarem i włożyć do lodówki aby stężało.
Podawać przyprawione octem i pieprzem z chlebkiem. Smacznego :)