haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Kulki warzywno-serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przystawka, przekąska, smaczny punkt menu na przyjęcie te warzywno serowe kulki pasują na każdą okazję. Smaczne, oryginalne i eleganckie. Podane z ogórkowym dipem zachwycą każde podniebienie!

Kulki warzywno-serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki warzywno-serowe

 

  • 1/2 świeżego ogórka
  • 3 łyżki creme fraiche (lub kwaśnej śmietany)
  • Około połowy małego brokuła (150 g)
  • 75 g marchewki (1 średnia)
  • 1/2 papryczki chili medium
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g tartej bułki
  • 1 jajko
  • 50 g sera gouda
  • 25 g otrębów owsianych (mogą być pszenne, wtedy 15 gram)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kulki warzywno-serowe
1. Brokuły i marchewkę umyłam, rozdrobniłam ugotowałam a parze. Najpierw marchewka 8 minut, a potem dorzuciłam brokuły na kolejne 5 minut.

2. Chili pozbawiłam nasion i pokroiłam drobniutko.

3. Czosnek przecisnęłam przez praskę.

4. Ser pokroiłam drobno (miałam plastry, jeśli masz w całym kawałku, to możesz zetrzeć na tarce)

5. W misce umieściłam bułkę tartą, otręby owsiane, ser, jajko, czosnek, oregano, sól, pieprz, chili i sok z cytryny.

6. Ugotowane na parze marchew i brokuł pokroiłam drobno (można zmiksować, ale nie będą się prezentować tak kolorowo) i dodałam do reszty składników. Dokładnie wyrobiłam.

7. Z masy formowałam równe kulki wielkości mniej więcej piłki pingpongowej, każda lekko spłaszczyłam i palcem zrobiłam w każdej płytki dołek.

8. Kulki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut (na złoto).

9. Kiedy kulki się piekły przygotowałam dip: ogórka obrałam i starłam na dużych oczkach, wymieszałam z 2 łyżkami creme fraiche, sola i pieprzem. 1 łyżkę śmietany odłożyłam do dekoracji kulek.

10. Gorące kulki wyjęłam z piekarnika, do każdego dołka włożyłam trochę jogurtu lub kwaśnej śmietany (creme fraiche), udekorowałam listkiem pietruszki i kawałkiem chili i podałam z dipem ogórkowym.

Samcznego
Kulki warzywno-serowe
Przygotowanie jest proste, trzeba zacząć od odważenia składników.
Kulki warzywno-serowe
Marchew i brokuły rozdrabniami i umieszczamy w misce.
Kulki warzywno-serowe
Dodajemy resztę skladników w tym pokrojone drobno chili.
Kulki warzywno-serowe
Wyrabiamy masę i formujemy z niej kulki.

Tagi:

dania warzywa ser