Sposób przygotowania:
Kulki warzywno-serowe
1. Brokuły i marchewkę umyłam, rozdrobniłam ugotowałam a parze. Najpierw marchewka 8 minut, a potem dorzuciłam brokuły na kolejne 5 minut.
2. Chili pozbawiłam nasion i pokroiłam drobniutko.
3. Czosnek przecisnęłam przez praskę.
4. Ser pokroiłam drobno (miałam plastry, jeśli masz w całym kawałku, to możesz zetrzeć na tarce)
5. W misce umieściłam bułkę tartą, otręby owsiane, ser, jajko, czosnek, oregano, sól, pieprz, chili i sok z cytryny.
6. Ugotowane na parze marchew i brokuł pokroiłam drobno (można zmiksować, ale nie będą się prezentować tak kolorowo) i dodałam do reszty składników. Dokładnie wyrobiłam.
7. Z masy formowałam równe kulki wielkości mniej więcej piłki pingpongowej, każda lekko spłaszczyłam i palcem zrobiłam w każdej płytki dołek.
8. Kulki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut (na złoto).
9. Kiedy kulki się piekły przygotowałam dip: ogórka obrałam i starłam na dużych oczkach, wymieszałam z 2 łyżkami creme fraiche, sola i pieprzem. 1 łyżkę śmietany odłożyłam do dekoracji kulek.
10. Gorące kulki wyjęłam z piekarnika, do każdego dołka włożyłam trochę jogurtu lub kwaśnej śmietany (creme fraiche), udekorowałam listkiem pietruszki i kawałkiem chili i podałam z dipem ogórkowym.
Samcznego
2. Chili pozbawiłam nasion i pokroiłam drobniutko.
3. Czosnek przecisnęłam przez praskę.
4. Ser pokroiłam drobno (miałam plastry, jeśli masz w całym kawałku, to możesz zetrzeć na tarce)
5. W misce umieściłam bułkę tartą, otręby owsiane, ser, jajko, czosnek, oregano, sól, pieprz, chili i sok z cytryny.
6. Ugotowane na parze marchew i brokuł pokroiłam drobno (można zmiksować, ale nie będą się prezentować tak kolorowo) i dodałam do reszty składników. Dokładnie wyrobiłam.
7. Z masy formowałam równe kulki wielkości mniej więcej piłki pingpongowej, każda lekko spłaszczyłam i palcem zrobiłam w każdej płytki dołek.
8. Kulki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut (na złoto).
9. Kiedy kulki się piekły przygotowałam dip: ogórka obrałam i starłam na dużych oczkach, wymieszałam z 2 łyżkami creme fraiche, sola i pieprzem. 1 łyżkę śmietany odłożyłam do dekoracji kulek.
10. Gorące kulki wyjęłam z piekarnika, do każdego dołka włożyłam trochę jogurtu lub kwaśnej śmietany (creme fraiche), udekorowałam listkiem pietruszki i kawałkiem chili i podałam z dipem ogórkowym.
Samcznego