kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Galaretka drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty i szybki pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu, do galaretki można dodać również ugotowaną pietruszkę i seler

Galaretka drobiowa

Składniki:

Galaretka drobiowa

 

  • 2 duże ugotowane nogi z kurczaka(najlepiej z rosołu)
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 3 małe ugotowane marchewki
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • pieprz
  • 2-3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 0,7 litra rosołu lub bulionu drobiowego
  • koperek do ozdoby

 

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa
Ugotowane nogi obieramy z mięsa , "rozdrabniamy palcami na drobne kawałki.Marchewki kroimy w drobną kostkę. Bulion zagotowujemy i mieszamy z żelatyną , aż do rozpuszczenia .Jajka obieramy ze skorupki. W niewielkich miskach układamy na spodzie jajko przekrojone na pół , po łyżce groszku, kilka kawałków marchewki i w równych porcjach rozdrobnione mięso. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z żelatyną, tak aby przykryć mięso i warzywa. Czynności powtarzamy . Galaretki chłodzimy w lodówce , podajemy z octem i chlebem.