luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Galaretka drobiowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zimna galaretka na letnie upały.

Galaretka drobiowa

Składniki:

Galaretka drobiowa

 

  • 0.5 kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • jedna cebulka
  • łyżeczka kucharka lub wegety
  • trochę groszku z puszki
  • 2 jajka na twardo
  • Zelatyna
  • sok z polowy cytryny

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa
Kurczaka oczyścić włożyć do garnka zalać wodą dodać wegetę
włożyć marchewki pietruszkę i cebulkę przypieczoną nad ogniem, doprawić solą i ugotować do miękkości. Wyjąc wszystko z rosołu wystudzić...jedną dużą lub dwie mniejsze miseczki wyłożyć pokrojonym jajkiem
marchewką pokrojoną w kostkę i groszkiem na to włożyć pokrojone mięso z kurczaka
i jeszcze można posypać groszkiem
Rosół przecedzić przez geste sito , podgrzać i dodać żelatynę według proporcji podanych na opakowaniu i sok z cytryny
doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać roztworem przygotowane w miseczce mięso z warzywami..wystudzić i odstawić do stężenia....wyjąć galaretkę na liście salaty , udekorować listkami pietruszki