Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 279]

Galaretka drobiowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna rzecz na małego głoda!

Galaretka drobiowa

Składniki:

Galaretka drobiowa

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • włoszczyzna bez kapusty ( po kawałku,1 marchew)
  • pieprz ziarnisty, listek laurowy, ziele angielskie
  • 1/2 przypieczonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • natka pietruszki
  • kawałek czerwonej papryki
  • kukurydza kons. groszek kons.kucharek
  • żelatyna instant na 1l. wody

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa
Pierś  włożyć do wody, zagotować.Odszumować. Dodać przyprawy i warzywa łącznie z czosnkiem i przypieczoną cebulą. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mięso i jarzyny wyjąć, wywar przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę. Jarzyny wyrzucić oprócz marchewki. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.W salaterkach układać:natkę, plasterek marchewki, plasterek jajka, kukurydzę i paprykę.Zalać wywarem, tak aby przykrył składniki, zastudzić.Na to położyć warstwę pokrojonej w kostkę piersi. Zalać galaretką i odstawić do zastygnięcia! SMACZNEGO!