Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Galaretka truskawkowo-pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny i bardzo prosty deser któremu ani dziecko ani dorosły się nie oprze w upał :)

Galaretka truskawkowo-pomarańczowa

Składniki:

Galaretka truskawkowo-pomarańczowa

 

  • galaretka pomarańczowa
  • 3 łyżki ananasa kandyzowanego
  • garść słonecznika łuskanego
  • 400g świeżych truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 4,5 łyżeczki żelatyny
  • bita śmietana Śnieżka
  • pół łyżki kakao
  • pół litra wody

Sposób przygotowania:

Galaretka truskawkowo-pomarańczowa
Gotujemy pół litra wody i rozpuszczamy galaretkę dokładnie mieszając. Wlewamy do szklanek i dosypujemy kostki kandyzowanego ananasa. Czekamy aż zastygnie. Zastygniętą galaretkę posypujemy łuskanym słonecznikiem.Truskawki szypułkujemy, myjemy, zasypujemy cukrem i miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i dolewamy do truskawek. Mieszamy. Wylewamy na zastygniętą galaretkę i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Bitą śmietanę ubijamy, wsypujemy kakao i mieszamy bardzo delikatnie, by kolory nie zmieszały się całkowicie a tworzyły ‘ślimaczka’. Układamy porcje na zastygniętych truskawkach.