Sposób przygotowania:
Galaretka wielkanocna Eli II
Szynkę pokroić w kostkę.Groszek odsączyć i przepłukać na sitku.Żelatynę namoczyć w 100 ml(z litra).zimnej przegotowanej wody.Resztę wody zagotować z kostkami bulionowymi.Obrane jajka pokroić wzdłuż na ćwiartki. W szklance gorącego bulionu rozpuścić namoczoną żelatynę i połączyć z resztą zimnego bulionu.Do schłodzonej w zamrażalniku foremki babkowej bez kominka wlać trochę bulionu z żelatyną,rozprowadzić po dnie i bokach tak żeby utworzyła się warstwa galaretki i schłodzić w lodówce.Wyłożyć na dno foremki groszek konserwowy,w karby foremki poukładać jajka(żółtkiem do brzegu foremki,żeby po wyjęciu je było widać),w środek włożyć szynkę i zalać galaretką doprawioną solą i pieprzem.Wstawić do lodówki do zastygniecia.Przed wyłożeniem na chwilę zanurzyć foremkę w cieplej wodzie.Wtedy galaretka ładnie wyjdzie z formy.Smacznego!
dusia30