Sposób przygotowania:
Gęsio-kurczakowa galaretka
Mięso i kości podzielić na mniejsze kawałki ( szybciej się gotuje) i ułożyć w garnku.
Obrać, umyć i pokroić na kawałki warzywa - opiec na suchej patelni by z zawartych w nich cukrach zrobił się karmel ( nada smak i kolor bulionowi).
Mięso drobiu i warzywa ułożyć w garnku. Dorzucić ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy i goździk. Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki maggi w płynie i gałązkę lubczyku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości a bulion wygotuje się do objętości ok. 2 szklanek.
Wyjąć mięso i warzywa.
Bulion przecedzić.
Obrać kurczaka ze skórek , chrząstek i kości i rozetrzeć na ,, strzępki".
Obrać od kości mięso gęsi i drobno pokroić.
Obrać ugotowane na twardo jajka ( miałam z tym duży problem bo skorupki co bym nie robiła trzymały się jajka) i pokroić w grube plastry ( z każdego jajka wykroić 3 ze środka a resztę odłożyć do sałatki). Kawałek marchewki pokroić w drobne kawałki
*. Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę. Ułożyć w formie do babki ( z kominkiem)oba rodzaje mięs, plastry jajka, groszek, marchewkę, . Bulion podgrzać - doprawić do smaku maggi i pieprzem. Dodać namoczoną żelatynę. Dobrze wymieszać . Ostrożnie zalać bulionem z żelatyną ułożone w formie mięso z dodatkami. Zostawić by ostygło. Wstawić do lodówki i zostawić do zakrzepnięcia. Podawać z kawałkiem cytryny lub octem - jak kto woli.
** Resztę marchewki, selera , pietruszki i kawałki jajek użyć do zrobienia sałatki .
Obrać, umyć i pokroić na kawałki warzywa - opiec na suchej patelni by z zawartych w nich cukrach zrobił się karmel ( nada smak i kolor bulionowi).
Mięso drobiu i warzywa ułożyć w garnku. Dorzucić ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy i goździk. Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki maggi w płynie i gałązkę lubczyku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości a bulion wygotuje się do objętości ok. 2 szklanek.
Wyjąć mięso i warzywa.
Bulion przecedzić.
Obrać kurczaka ze skórek , chrząstek i kości i rozetrzeć na ,, strzępki".
Obrać od kości mięso gęsi i drobno pokroić.
Obrać ugotowane na twardo jajka ( miałam z tym duży problem bo skorupki co bym nie robiła trzymały się jajka) i pokroić w grube plastry ( z każdego jajka wykroić 3 ze środka a resztę odłożyć do sałatki). Kawałek marchewki pokroić w drobne kawałki
*. Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę. Ułożyć w formie do babki ( z kominkiem)oba rodzaje mięs, plastry jajka, groszek, marchewkę, . Bulion podgrzać - doprawić do smaku maggi i pieprzem. Dodać namoczoną żelatynę. Dobrze wymieszać . Ostrożnie zalać bulionem z żelatyną ułożone w formie mięso z dodatkami. Zostawić by ostygło. Wstawić do lodówki i zostawić do zakrzepnięcia. Podawać z kawałkiem cytryny lub octem - jak kto woli.
** Resztę marchewki, selera , pietruszki i kawałki jajek użyć do zrobienia sałatki .