Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gęsio-kurczakowa galaretka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Galaretki mięsne robię bardzo często. Wieprzowe, wołowe, z drobiu, mieszane. Tym razem na Wielkanoc w planie była mała porcja galaretek z kurczaka. A , że kupiłam na Święta gęsią pierś to połączyłam więc gęś i kurczaka w jednym.

Gęsio-kurczakowa galaretka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsio-kurczakowa galaretka

 

 

Sposób przygotowania:

Gęsio-kurczakowa galaretka
Mięso i kości podzielić na mniejsze kawałki ( szybciej się gotuje) i ułożyć w garnku.

Obrać, umyć i pokroić na kawałki warzywa - opiec na suchej patelni by z zawartych w nich cukrach zrobił się karmel ( nada smak i kolor bulionowi).

Mięso drobiu i warzywa ułożyć w garnku. Dorzucić ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy i goździk. Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki maggi w płynie i gałązkę lubczyku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości a bulion wygotuje się do objętości ok. 2 szklanek.

Wyjąć mięso i warzywa.

Bulion przecedzić.

Obrać kurczaka ze skórek , chrząstek i kości i rozetrzeć na ,, strzępki".

Obrać od kości mięso gęsi i drobno pokroić.

Obrać ugotowane na twardo jajka ( miałam z tym duży problem bo skorupki co bym nie robiła trzymały się jajka) i pokroić w grube plastry ( z każdego jajka wykroić 3 ze środka a resztę odłożyć do sałatki). Kawałek marchewki pokroić w drobne kawałki



*. Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę. Ułożyć w formie do babki ( z kominkiem)oba rodzaje mięs, plastry jajka, groszek, marchewkę, . Bulion podgrzać - doprawić do smaku maggi i pieprzem. Dodać namoczoną żelatynę. Dobrze wymieszać . Ostrożnie zalać bulionem z żelatyną ułożone w formie mięso z dodatkami. Zostawić by ostygło. Wstawić do lodówki i zostawić do zakrzepnięcia. Podawać z kawałkiem cytryny lub octem - jak kto woli.



 ** Resztę marchewki, selera , pietruszki i kawałki jajek użyć do zrobienia sałatki .
Gęsio-kurczakowa galaretka
Mięso z warzywami i przyprawami zalać wodą i ugotować wywar
Gęsio-kurczakowa galaretka
Wyjąć mięso i warzywa a wywar przecedzić i doprawić
Gęsio-kurczakowa galaretka
\Mieso dokładnie rozdrobnić- pokroić jajka a groszek odcedzić
Gęsio-kurczakowa galaretka
W wywarze rozpuścić namoczoną żelatynę i zalać nią mięso