Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Galaretka drobiowa z musem pomidorowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Trochę inna galaretka z piersi z kurczaka, koperku i jajek, z musem pomidorowym.

Galaretka drobiowa z musem pomidorowym

Składniki:

Galaretka drobiowa z musem pomidorowym

 

  • 1 duża podwójna pierś kurza
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 małej pietruszki
  • kawałek zielonej części pora
  • kawałeczek selera
  • 2 jajka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki dobrego, gęstego majonezu
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 duże ząbki czosnku
  • żelatyna instant na 1l wody
  • koperek
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa z musem pomidorowym
Pierś umyłam, warzywa obrałam i umyłam. Włożyłam do garnka, dodałam przyprawy, zalałam 1 litrem wrzątku i gotowałam na wolnym ogniu ok 30 min. Pierś wyjęłam, zostawiłam do ostudzenia. Pokroiłam w kostkę. Wywar przecedziłam. Jajka ugotowałam na twardo. Wystudziłam i obrałam.Pokroiłam na ćwiartki. Z pomidorów w puszce odłożyłam 2 łyżki, a resztę zmiksowałam z majonezem i chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Włożyłam odłożone pomidory. Połowę żelatyny rozpuściłam w wywarze z gotowania piersi. W salaterkach ułożyłam po 2 ćwiartki jajka, gałązkę koperku i warstwę piersi.Zalałam galaretką. Odstawiłam do stężenia. Do zmiksowanych pomidorów dodałam drugą połowę żelatyny, rozpuszczonej w małej ilości wrzątku. Wymieszałam i lekkim stężeniu wyłożyłam mus na galaretę.Odstawiłam do stężenia.