agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

galaretka z cielęcej golonki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

galaretka z cielęcej golonki

galaretka z cielęcej golonki

Składniki:

galaretka z cielęcej golonki

 

  • Golonka cielęca 2 sztuki
  • Marchew 2 sztuki
  • Pietruszka ½ sztuki
  • Seler 1 sztuki
  • Por biała część cm
  • Sól
  • Pieprz kilka ziaren
  • Czosnek 1 ząbek
  • Do przybrania:
  • Zielona pietruszka 3 gałązki
  • Zielony groszek
  • Jajko na twardo 2 sztuki

 

Sposób przygotowania:

galaretka z cielęcej golonki
Golonki umyć, przerąbać mniej więcej w połowie, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, tak by mięso było tylko przykryte. Dodać sól, pieprz, czosnek i tuż przed zagotowaniem zdjąć cedzakową łyżką tworzące się na powierzchni nieczystości. Gotować na słabym ogniu pół godziny, następnie dodać jarzyny w całości i gotować, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wówczas wyjąć mięso, obrać z kości, marchewkę ozdobnie pokroić. Kości włożyć ponownie do rosołu i pogotować jeszcze na słabym ogniu kilkanaście minut, po czy rosół przecedzić przez gęste sito. Małe salaterki opłukać zimną wodą, ułożyć na dnie dekorację z marchewki, groszku, listków zielonej pietruszki i krążków jajka na twardo, położyć mięso pokrojone na niezbyt duże kawałki, zalać rosołem, pozostawić do zastygnięcia.

Tagi:

jajko jajka