lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Galaretka z nóżek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dobre galaretki z nóżek wieprzowych...

Galaretka z nóżek

Składniki:

Galaretka z nóżek

 

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1,5 litra wody
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Galaretka z nóżek
Nóżki wieprzowe bardzo dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. pokrojone nóżki zalać wodą i gotować. Kiedy woda z nóżkami zacznie wrzeć to należy zmniejszyć ognień. Marchewkę, pietruszkę obrać i bardzo dokładnie umyć. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, aby nie szczypała w oczy. Cebulę podpiec na gazie. Marchewkę, pietruszkę przekroić na połowę i razem z podpieczoną na ogniu cebulę dodać do wody z nóżkami. Kiedy nóżki będą już miękki należy wyjąć je z wywaru. Mięso z nóżek odkroić od kości i pokroić. Z wywaru wyjąć warzywa. Ząbki czosnku obrać, strzeć na tarce o małych oczkach i dodać do wywaru. Do wywaru dać pokrojone mięso. Wywar doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki. Jajka ugotować, obrać, i pokroić w kostkę. Do salaterek dać pokrojone jajko, po listku umytej natki pietruszki, a następnie wlać ostudzoną galaretkę z nóżkami. Galaretki odstawić, żeby stężały.

Tagi:

jajko jajka