Sposób przygotowania:
Galaretka z nóżek
Nóżki wieprzowe bardzo dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. pokrojone nóżki zalać wodą i gotować. Kiedy woda z nóżkami zacznie wrzeć to należy zmniejszyć ognień. Marchewkę, pietruszkę obrać i bardzo dokładnie umyć. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, aby nie szczypała w oczy. Cebulę podpiec na gazie. Marchewkę, pietruszkę przekroić na połowę i razem z podpieczoną na ogniu cebulę dodać do wody z nóżkami. Kiedy nóżki będą już miękki należy wyjąć je z wywaru. Mięso z nóżek odkroić od kości i pokroić. Z wywaru wyjąć warzywa. Ząbki czosnku obrać, strzeć na tarce o małych oczkach i dodać do wywaru. Do wywaru dać pokrojone mięso. Wywar doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki. Jajka ugotować, obrać, i pokroić w kostkę. Do salaterek dać pokrojone jajko, po listku umytej natki pietruszki, a następnie wlać ostudzoną galaretkę z nóżkami. Galaretki odstawić, żeby stężały.