Sposób przygotowania:
Galaretka z nóżek wg Dominiki
Oczyszczone i sparzone wrzątkiem nóżki wieprzowe oraz golonkę ułożyć w garnku. Wlać tyle wody, by mięso było całkowicie przykryte. Dodać obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu około 2 i pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć nóżki i golonkę, wystudzić, mięso oddzielić od kości i pokroić w niewielkie kawałki (można również wykorzystać skórki).Dwie ugotowane marchewki pokroić w plasterki, ułożyć po kilka w filiżankach lub miseczkach razem z kawałkami mięsa i łyżeczką osączonego groszku. Wywar przecedzić, doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, ponownie przecedzić. \doprawić solą (powinien być dość słony). Przestudzony wywar przelać do filiżanek i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Porcje galarety podawać ułożone na półmisku skropione sokiem z cytryny i ozdobione natką pietruszki.