Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1384]

Galaretka z żołądków drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Trochę inny sposób na wykorzystanie podrobów, które nie są przez wszystkich uwielbiane. Galaretka jest rewelacyjna.

Galaretka z żołądków drobiowych

Składniki:

Galaretka z żołądków drobiowych

 

  • 40 dag żołądków drobiowych
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki żelatyny (w zależności czy wolimy bardziej twardą)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Galaretka z żołądków drobiowych

ETAP 1:

Galaretka z żołądków drobiowych
Galaretki można robić w jednym wiekszym naczyniu lub w mniejszych miseczkach.

Opłukane żołądki drobiowe umieścić w garnku z wodą. Zagotować, zlać wodę i ponownie je umyć.
Żołądki gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Po tym czasie podroby odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Pokroić w paseczki. (Woda pozostała z gotowania żołądków nie będzie potrzebna).
Obraną marchew i pietruszkę ugotować z kostką bulionową. Jajka ugotować osobno - na twardo.
Wszytko pokroić (w plasterki lub kostkę). Żelatynę rozpuścić w 1 litrze wywaru i doprawić go do smaku. W naczyniu układać dowolnie jajka, marchew, pietruszkę, groszek i żołądki i wszystko zalać wywarem z żelatyną.
Ostudzić i wstawić do lodówki do stężenia galarety.


Tagi:

jajko jajka