Sposób przygotowania:
Galaretka z żołądków drobiowychETAP 1:
Opłukane żołądki drobiowe umieścić w garnku z wodą. Zagotować, zlać wodę i ponownie je umyć.
Żołądki gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Po tym czasie podroby odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Pokroić w paseczki. (Woda pozostała z gotowania żołądków nie będzie potrzebna).
Obraną marchew i pietruszkę ugotować z kostką bulionową. Jajka ugotować osobno - na twardo.
Wszytko pokroić (w plasterki lub kostkę). Żelatynę rozpuścić w 1 litrze wywaru i doprawić go do smaku. W naczyniu układać dowolnie jajka, marchew, pietruszkę, groszek i żołądki i wszystko zalać wywarem z żelatyną.
Ostudzić i wstawić do lodówki do stężenia galarety.