marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Galaretki z parówkami i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ugotować wywar na bulion,ostudzić,dodać namoczoną żelatynę Kubki wyłożyć resztą produktów.Zalać.Schłodzić

Galaretki z parówkami i groszkiem

Składniki:

Galaretki z parówkami i groszkiem

 

  • 1 l.wywaru bulionowego warzywnego,
  • 4 opakowania parówek "Morlinek" lub "Jedynek"
  • 5 jaj wiejskich,
  • puszka groszku konserwowego,
  • gałązki natki świeżej,
  • gałązki lubczyku,
  • cebula,
  • ziele angielskie,
  • 4 listki laurowe,
  • pieprz,
  • sól,
  • żelatyna spożywcza,
  • 10 kubków kamionkowych.

Sposób przygotowania:

Galaretki z parówkami i groszkiem
Sporządzić wywar na bulion, dodając przyprawy zapachowe, kostki bulionu warzywnego, włoszczyznę, lubczyk, obraną, opłukaną cebulę, którą opalić na palniku przed dodaniem do garnka. Gotować z godzinę, przecedzić do drugiego garnka przez sito, doprawić, a po wystudzeniu dodać namoczoną żelatynę. Groszek wyjąć, odsączyć na sitku, jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i przekroić na pół poprzek. Parówki po wypakowaniu połamać na pół i ułożyć przy ściankach kubków, do środka każdej wsadzić czapeczkę jajka czubkiem na dół, na to ułożyć gałązki opłukanej natki i zasypać groszkiem. Zalać zawartość kamionek roztworem i poczekać, aż lekko stężeje. Wtedy to wstawić kubki do lodówki na 40-45 min. Jak stężeją, wyjąć i obrócić do góry dnem i wybić delikatnie na duży półmisek. Podawać galaretki jako zakąskę do chleba i masła.

Tagi:

groszek