Sposób przygotowania:
Galaretki z parówkami i groszkiem
Sporządzić wywar na bulion, dodając przyprawy zapachowe, kostki bulionu warzywnego, włoszczyznę, lubczyk, obraną, opłukaną cebulę, którą opalić na palniku przed dodaniem do garnka. Gotować z godzinę, przecedzić do drugiego garnka przez sito, doprawić, a po wystudzeniu dodać namoczoną żelatynę. Groszek wyjąć, odsączyć na sitku, jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i przekroić na pół poprzek. Parówki po wypakowaniu połamać na pół i ułożyć przy ściankach kubków, do środka każdej wsadzić czapeczkę jajka czubkiem na dół, na to ułożyć gałązki opłukanej natki i zasypać groszkiem. Zalać zawartość kamionek roztworem i poczekać, aż lekko stężeje. Wtedy to wstawić kubki do lodówki na 40-45 min. Jak stężeją, wyjąć i obrócić do góry dnem i wybić delikatnie na duży półmisek. Podawać galaretki jako zakąskę do chleba i masła.