paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Galaretkowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne biszkoptowe ciasto nasączone galaretką.

Galaretkowe ciasto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Galaretkowe ciasto

 

  • jajko 6 sztuk
  • mąka 1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • galaretka truskawkowa 1 sztuka
  • olej 1/3 szklanki
  • woda 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

Galaretkowe ciasto
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i ubijać aż połączy się z białkami. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Olej wymieszać z wodą i wlać do jajek. Nie przerywając ucierania dodawać przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia. Wysmarować formę i przelać ciasto. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Pozostawić aby wystygło. Galaretkę zrobić według przepisu na opakowaniu i wystudzić, rozlać na dużej tacy. Do galaretki włożyć ciasto i zostawić aby nasiąkło do 1/3 wysokości później odwrócić ciasto i również pozostawić. Wstawić i pozostawić w lodówce aby galaretka w cieście stężała.
Galaretkowe ciasto
Wysmarować formę i przelać ciasto. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Galaretkowe ciasto
Do galaretki włożyć ciasto i zostawić aby nasiąkło do 1/3 wysokości później odwrócić ciasto i również pozostawić.

Tagi:

jajko jajka