mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Galaretkowe ciasto wg mitofri

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne,kolorowe i proste w przygotowaniu ciasto.

Galaretkowe ciasto wg mitofri

Składniki:

Galaretkowe ciasto wg mitofri

 

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 600 ml mleka zagęszczonego
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połówki cytryny
  • 3/4 szklanki cukru białego

Sposób przygotowania:

Galaretkowe ciasto wg mitofri
Każdą galaretkę rozrobić w szklance wody i odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Następnie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać cukier i dalej ubijać.
W drugiej misce rozmieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.Dokładnie połączone składniki wymieszać z białkami.Następnie stopniowo dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać na nią ciasto.Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec ciasto 45 minut.
Gdy ciasto się upiecze wyjąć je i ostudzić.Zimne przekroić na pół. W misce 200 ml mleka zagęszczonego ubić mikserem na pianę i dodać tężejącą galaretkę. Wylać na połowę placka jeden kolor masy.Następnie czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie z pozostałymi galaretkami i mlekiem.Drugą masę galaretkową wyłożyć na pierwszą, a następnie przykryć drugą połową ciasta.Na wierzch ciasta wlać trzecią kolorową masę(kolejność kolorów zupełnie dowolna).Wstawić do lodówki,aby galaretki zastygły.Smacznego.

Tagi:

jajko jajka