Sposób przygotowania:
Galaretkowe ciasto wg mitofri
Każdą galaretkę rozrobić w szklance wody i odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Następnie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać cukier i dalej ubijać.
W drugiej misce rozmieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.Dokładnie połączone składniki wymieszać z białkami.Następnie stopniowo dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać na nią ciasto.Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec ciasto 45 minut.
Gdy ciasto się upiecze wyjąć je i ostudzić.Zimne przekroić na pół. W misce 200 ml mleka zagęszczonego ubić mikserem na pianę i dodać tężejącą galaretkę. Wylać na połowę placka jeden kolor masy.Następnie czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie z pozostałymi galaretkami i mlekiem.Drugą masę galaretkową wyłożyć na pierwszą, a następnie przykryć drugą połową ciasta.Na wierzch ciasta wlać trzecią kolorową masę(kolejność kolorów zupełnie dowolna).Wstawić do lodówki,aby galaretki zastygły.Smacznego.
Następnie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać cukier i dalej ubijać.
W drugiej misce rozmieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.Dokładnie połączone składniki wymieszać z białkami.Następnie stopniowo dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać na nią ciasto.Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec ciasto 45 minut.
Gdy ciasto się upiecze wyjąć je i ostudzić.Zimne przekroić na pół. W misce 200 ml mleka zagęszczonego ubić mikserem na pianę i dodać tężejącą galaretkę. Wylać na połowę placka jeden kolor masy.Następnie czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie z pozostałymi galaretkami i mlekiem.Drugą masę galaretkową wyłożyć na pierwszą, a następnie przykryć drugą połową ciasta.Na wierzch ciasta wlać trzecią kolorową masę(kolejność kolorów zupełnie dowolna).Wstawić do lodówki,aby galaretki zastygły.Smacznego.