Galatyna z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przyrządzić galatynę z kurczaka

Galatyna z kurczaka

Składniki:

Galatyna z kurczaka

 

  • 1 kg kurczaka
  • 25 dag. kurzej wątróbki
  • 25 dag. wieprzowiny bez kości
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 2 l. rosołu drobiowego (z kostki)
  • 1 gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Galatyna z kurczaka
Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć koper, skrzydła oraz szyję. Oddzielić kości od mięsa, ścinając grubsze miejsca i dokładając trochę mięsa tam gdzie go brakuję. Z powstałego płatu mięsa uformować prostokąt, następnie lekko rozbić go tłuczkiem. Wątróbkę zemleć razem z wieprzowiną i odciśniętą bułką, dodać jajko, sól, gałkę, pieprz i natkę pietruszki. Mięso oprószyć solą i pieprzem.Na środku rozsmarować nadzienie, cały płat kurczaka ciasno zrolować. Galatynę owinąć szczelnie folią i obwiązywać nicią. Rosół zagotować w garnku, delikatnie włożyć roladę i gotować na małym ogniu przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ostudzić i pokroić w plastry