Sposób przygotowania:
Galerty pokrzywowe
Kurczaka myjemy dokładnie, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy warzywa, przyprawy i zagotowujemy. zbieramy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 2-3 godz esencjonalny rosół.
Kurczaka wyjmujemy, usuwamy kości, mięso kroimy w kawałki i razem z warzywami układamy w miseczkach.
Wywar doprawiamy do smaku, dodajemy do niego posiekaną drobniutko pokrzywę, rozpuszczamy w nim żelatynę.
Wywarem zalewamy mięso. Galaretki zostawiamy do ostygnięcia a potem chowamy do lodówki.
Kurczaka wyjmujemy, usuwamy kości, mięso kroimy w kawałki i razem z warzywami układamy w miseczkach.
Wywar doprawiamy do smaku, dodajemy do niego posiekaną drobniutko pokrzywę, rozpuszczamy w nim żelatynę.
Wywarem zalewamy mięso. Galaretki zostawiamy do ostygnięcia a potem chowamy do lodówki.