dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Galerty pokrzywowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Delikatne galaretki drobiowe z dodatkiem ziela pokrzywy - lekkostrawne, smaczne, ciekawe. Świetnie sprawdzają się na kolację do kromki chrupkiego chleba razowego.

Galerty pokrzywowe

Składniki:

Galerty pokrzywowe

 

Sposób przygotowania:

Galerty pokrzywowe
Kurczaka myjemy dokładnie, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy warzywa, przyprawy i zagotowujemy. zbieramy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 2-3 godz esencjonalny rosół.

Kurczaka wyjmujemy, usuwamy kości, mięso kroimy w kawałki i razem z warzywami układamy w miseczkach.

Wywar doprawiamy do smaku, dodajemy do niego posiekaną drobniutko pokrzywę, rozpuszczamy w nim żelatynę.

Wywarem zalewamy mięso. Galaretki zostawiamy do ostygnięcia a potem chowamy do lodówki.    

Tagi:

zakąski